Warning: Undefined variable $description in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/header_s.inc.php on line 19 Warning: Undefined variable $ICBM in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/header_s.inc.php on line 27

Cirkus Krones elefanter

In association with Art.comEuropas största cirkus som 2005 firar 100-årsjubileum har också varit en av Europas största innehavare av elefanter. Totalt beräknas man ha ägt över 65 elefanter, (10.45 Asiater och 2.6 Afrikanare) som flest 27 samtidigt, när man under mitten av 20-talet tävlade med Circus Sarrasani om att ha den största hjorden. 8 elefanter blev över 30 år gamla, 7 över 40 år. Totalt har cirka 65 elefanter inköpts under alla år. Ingen har fötts på Krone.

När jag som konsult vikarierade för den ansvarige elefantskötaren Sven Mellgren, sommaren 1999 med elefanterna i Kolmårdens djurpark, blev jag uppringd av den pensionerade elefant tränaren Banda Vidane som jag kände sdan tidigare, jag jobbade under honom en månad 1977 som sjuttonåring på Cirkus Scott i Sverige, efter att min klasskamrat på djurvårdarlinjen, Chandana Perera, vars far Neil Perara arbetade på Sri Lankas ambassad, hade presenterat mig för Banda Vidane. Banda Vidane var en ärad gäst i familjen Pereras hem, och efter att Chan och jag gemensamt besökt Banda på Circus Scott vid Storängsbotten, anställde banda mig, och jag arbetade på Circus Scott en tid som elefantskötare med nio elefanter från Circo Americano i Italien, vilka hade hyrts in av Francois bronett, med Banda som domptör.
Banda hade lyckats få reda på telefonnumret till elefant huset Kolosseum i Kolmårdens djurpark, dit han ringde i september och undrade om jag ville jobba som stallmästare för Krones elefanter. Och jag bestämde mig för att pröva om man kan reformera skötseln, och efter Kolmården anslöt jag mig till  turnén i  Augsburg i tyska Bayern den 1 november 2000.

Historien om Cirkus Krone
(Bilderna är länkade, tycker du om nån så klicka på bilden för mer info!)

Det börjar i en by i Harz

Edwardian Circus Prints-1 of 4Den 19 september 1833 föddes Karl Krone i byn Questenberg i Harz. Hans far var som många andra bönder i trakten fruktodlare och Karl växer upp med detta yrke, men hans intresse för att tämja djur startade tidigt. Bland hans första egna djur är en kronhjort som han fött upp med nappflaska, och senare lärt några enkla konster. Till Questenberg kommer under Karls tonår familjen Philadelphia -ägare av ett kringresande menagerie- för att bygga sig ett hus.

Edwardian Circus Prints-4 of 4Kringresande menagerier vid denna tid var för gemene man något unikt och spännande, och för ägarna en ganska lukrativ bransch.. Det fanns knappt några djurparker, och vanliga bymänniskor kom aldrig iväg för att bese dem. Djuren visades i små vagnar dragna av hästar, och ibland gavs "föreställningar" i en lite större vagn. Vid denna tid visste man lite om dessa djurs olika biologiska behov, och åskådarna funderade ännu mindre över det, de var imponerade över modet hos någon som över huvud taget vågade gå in till ett lejon. Karl tillbringar mycket tid hos Philadelphias, och börjar drömma om äventyr och resor.

Alexander Philadelphia inspirerar Karl att visa sin hjort och dess konster på lite byfester mot betalning och succén, applåderna och pengarna får honom att bestämma sig för att överge byn, sina föräldrar, och sitt hem. Vid sexton års ålder försvinner han tyst och stilla från sitt hem.

Edwardian Circus Prints-3 of 4Hans första arbete, att sköta karusellen på ett resande tivoli, är varken särskilt välbetalt eller spännande, och hans föräldrar är inte glada. Senare börjar han hos Philadelphias, och Karl isar sig där snart vara en god organisatör.
 Alexander Philadelphia har sex barn, däribland en dotter Frederike, som gifter sig med Karl. Cirkusdynastin Krone är född, och den berikas undan för undan. Först med två döttrar, och sedan två söner.

1870 grundar Karl och Frederike "Menagerie Continental", till en början bestående av två burvagnar med björnar och vargar, en förrådsvagn och en husvagn. men redan då fraktas vagnarna med järnväg, vilka dras med hyrda hästar från bangård till marknadsplatser runtom i Tyskland. På en av dessa bangårdar, närmare bestämt Godsbangården i Osnabrück, föds i husvagnen den 21 oktober 1870 den andra sonen, som får namnet Carl efter sin far.

Edwardian Circus Prints-2 of 4Över vagnarna är ett litet tält rest, och utanför detta står Karl på ett podium och ropar in publiken. Bredvid honom en orgel och Fru Krone sitter vid ingången och tar betalt. Barnen sägs vara de yngste djurdressörerna i världen. Äldsta sonen Fritz är "björndressör", systrarna Sophie och Stina vargdressörer. Carls roll är vara "den levande barriären" dvs. att bli överhoppad av vargarna, när de springer runt i den 10 m2 stora buren.

En dag anfaller en av björnarna Fritz och skadar honom så svårt att han några dagar senare dör på sjukhus. Efter detta visas djuren för publiken utan någon "show", och unge Carl skickas till en skola i Berlin, där han får bo hos sin morbror Rudolph Philadelphia. Under denna tid besöker han med morbrodern Berlin Zoo och Cirkus Renz, den dåvarande största cirkusen i Tyskland. Menageriet passerar under denna tid Berlin, och fadern har köpt ett gammalt blint lejon.

Judith Gibson - LionInnan Carl riktigt fullgjort studierna beordras han tillbaka till menageriet i maj 1882, och med sina skrivkunskaper sätts han att skriva brev till stadsförvaltningar, djurhandlare och annonsörer. Nya djur köps in. Hyenor, apor, en lama. Menageriets vinst ökar, man ger 7 föreställningar på vardagar och tolv på helgerna. Men Carl är besviken över faderns förbud att dressera djuren, efter Fritz död

1883 bevistar man marknaden i Bremen, med ett nytt namn –Krones Zoologische Ausstellung, och några år senare lyckades Carl övertyga sin far om att återigen dressera djuren inför publik. Kassaintäkterna ökar.

Den första cirkuselefanten i Europa hette Baba, som 1812 befann sig på Circus Franconi i Paris.

In association with Art.comIn association with Art.comKrone köper sin första elefant 1886. En vuxen afrikansk tjur som heter Pluto, med stora betar som köps för sjutusen mark. Utan tidigare erfarenhet fick den 16-årige Carl Krone sköta och visa elefanten. Efter att ha fått instruktioner i foder och skötsel av en skötare gick han sedan två mil med elefanten från Vegesack till Bremen där menageriet uppehöll sig. Efter två år dog Pluto efter en tids sjukdom.

In association with Art.comStrax efteråt köps nya lejon och Carl tillåts av fadern att dressera dem. Åtta månader senare förevisas de av Carl - Dompteur Charles tillsammans med en Grand Danois i en burvagn.. Under turnén når de Hamburg och Carl Krone träffar där dressören Wilhelm Hagenbeck - bror till djurparksägaren Carl - som öppnat en dressyrskola på Spielbudenplatz. De besöker varandra, Wilhelm berömmer Carls handlag med lejonen men tycker att det ser dåligt ut med uppvisning i en trång vagn. Samtidigt är Carl Krone imponerad av Hagenbeck sensationsnummer, en tiger som rider på en häst. Men han tycker det är omständligt att lejonet måste flyttas i en trälåda mellan sin bur och den centrala förevisningsburens. Vid diskussionerna kring rovdjursdressyr och centralbur, alltså en uppbyggd bur i mitten av ett tält, kläcker Carl Krone idén med en med tunnel mellan buren och vagnarna, och återvänder till menageriet.

Han föresätter sig att träna lejon och häst tillsammans, men fadern vägrar. Sonen Carl svara då med att arbetsstrejka varunder fadern måste visa lejonen under dressyr. När så ett lejon attackerar fadern inser han att han måste kompromissa, och sonen får köpa lejonen. Carl köper strax efteråt en häst och tränar ett år.

Edith Van Der Wissel - Circus Comes to Town1898 visas numret för första gången, i Kiel, i ett runt tält med en diameter av 20 meter, med bänkar runtom, och med ett nytt namn: Carl Krones menageri-circus. Ekonomiskt en stor succé för hela familjen. Man påstår sig stolt vara Europas största menageri-cirkus och reser nu med 13 järnvägsvagnar. Man köper fyra isbjörnar och presenterar ett tredje rovdjursnummer. År 1900 dör fadern Karl Krone.

Menageriet blir cirkus

1902 gifter sig Carl Krone med Ida Ahlers, dotter till Benoit Ahlers, ägare av en resande sk. Apteater. Ida förevisare efter något år lejonen, och hennes far som ansluter med sin apteater dresserar senare hästarna.

In association with Art.com1904 innehar Carl Krone 24 lejon, enligt utsago alla efter egen avel, vilka visas i manegen av Ida Krone. Och man har två nya asiatiska elefanthonor, den ena heter Charly. (ev 1900?) Vidare köper man 20 hästar, och slutligen ansluter sig Idas far, Benoit Ahlers med sin "affentheater" till "Circus Charles."

Judith Gibson - Tiger1905 slår Carl upp ett tält med 36 meters diameter i Bremen, med plats för 3 000 besökare, och med ett nytt namn, Circus Charles. Detta år gör man också första utlandsturnén till Danmark. Under de följande åren turnerar man runt i Europa med ett 48 meter stort tält i Österrike, Rumänien och Frankrike, och vagnsparken moderniseras med ångdrivna traktorer, egna brandfordon, totalt 60 fordon. Man kallar sig "Europas största och skönaste vandringsutställning." 1909 har man ett 52 meter stort tält med plats för sextusen besökare.

1913 köps de asiatiska elefantkorna Assam och Katschie från belgiska Charleroi.

Krig

Och så kommer första världskriget 1914, och cirkusen befinner sig i Ljubjlana. Problem med järnväg, foderleveranser, personal som måste ut i uniform, den internationella blandningen av folk och språk blir plötsligt problematisk, Indianer från Amerika vill bort från Europa, alla vill hem. Carl Krone försökt i det längsta att fortsätta turnén, men till slut var bara en handfull veteraner kvar på cirkusen. Meddelanden kom att man ej längre kan vänta sig leverans av hästkött för rovdjuren. Av 80 hästar beordras nästa dag att 50 skall slaktas. Man lyckas efter fyra månader ta sig till Wien, och nu med ett nytt namn, Circus Krone.

Judith Gibson - Leopard1915 föds Frieda Krone i Wien, och cirkusen turnera vidare, inte utan problem. Förutom att folk har mindre råd för nöje, och priser går, blir det ont om mat. 200 människor och nästan 300 djur skall försörjas, däribland de resterande 7 elefanterna och en på cirkus unik pansarnoshörning. 

Till Krone köps detta år också elefanttjuren Charly.

1918 är kriget över, men politisk oro råder. Circus Krone behöver ett fast hem. Carl och Ida reser med cirkusen till München och köper där en 31 700 m2 stor tomt på Marsfältet. Kontant! Här byggs nu en fast cirkusbyggnad i trä med plats för 4 000 besökare, och fasta stallar för alla djuren. Elefanttjuren Dicky köps. 1919 säljs den 12-åriga asiatiska elefanttjuren Jumbo till Zoologisk Haave i Köpenhamn (där han dog 1953)

20-talet är svårt i Tyskland, det råder nästan hungersnöd och från 1921 till 1924 turnerar Krone tre år i Italien, fast bara tre månader var planerat. 1922 säljs den 15-åriga asiatiska elefanttjuren. Pluto II till Rom Zoo i Italien (där han dör 1927). 1924 byter man tält igen och visar nu i Lausanne för första gången i Europa, i det avlånga tältet tre maneger, två scener och en ridbana. I Berlin visas 86 nummer för 6 000 personer i jättetältet, och man stannar i fem veckor, och nästan varje Berlinbo ser de 400 djuren: varav 23 tigrar, 28 lejon, 14 elefanter och 132 hästar. 1924 köper Krone en ny asiatisk tjur, den då 3-åriga Siam.

1926 har man 27 elefanter, 250 hästar och 100 rovdjur. Man tävlar med Circus Sarrasani om att vara störst.

1927 gästar familjen Krone Frankfurt Zoo och ser där den då unge Carl Sembach dressera en blandad grupp tigrar och lejon, han skall senare bli Friedas make och direktör för Circus Krone, men det vet ingen då.

Detta år gästar man Spanien och lyckas klämma in 12 000 personer i tältet.

Circus Time IIICarl Krone bestämmer sig för att vinna över Sarrasani till varje pris. I London köper han 1928 den 3.30 meter höga asiatiska elefanten Löcky, född 1898 i Assam i Indien, och kommen till London 1903.

Han har nu Europas största elefanthjord, 27 djur! Båda cirkusarna påstår på plakat att de är störst!

Hagenbeck levererar elefanter till dem båda på löpande band, men hot om advokatstrider gör sig gällande. 1929 träffas Krone och Sarrasani i Hamburg på hotell Atlantik mellan fyra ögon. Efter fyra timmar bestäms att Krone får kalla sig "Europas största Circus", och Sarrasani "den skönaste showen i två världsdelar".

1930 har Krone fyra egna tåg, 285 transportvagnar, 215 hästar, 25 elefanter, 42 tigrar, 38 lejon, 15 isbjörnar, 10 brunbjörnar, pantrar, hyenor, sebror, flodhästar, och en av de dyraste bilarna i världen: en Maybach. Bilen beställs hos Maybach i Berlin 1930, och utrustas med en Maybach "Zeppelin DS 7" en motor på 7 liter, med tolv cylindrar och 150 hästkrafter. Bilen hamnade sedermera på Deutsche museum i München, men kan idag beses på motormuséet Auto & Technikmuseum i Sinsheim nära Heidelberg.

Elefanthjorden decimeras och en ny generation

1931 dör elefanttjuren Dicky i hjärtslag.

1933 säljs Siam till Berlin Zoo i Tyskland, där han som ensam elefant överlevde kriget, men dog 1947.Panther Close Up1933 uppträder Frieda Krone för första gången i manegen och den fjärde generationen Krone är där. Hon är nu sjutton år, och har sedan sitt fjortonde år utbildats i högre skolan av en svensk, Carl Gustav Adolf Håkansson Petoletti, som kom till Krone 1928 från Hagenbeck. 1935 gifter sig Frieda med rovdjursdomptören Carl Sembach. 1936 föds deras dotter Christl.

Gården Wessling och ett nytt världskrig

1937 köper Krone en gård utanför München i Wessling. 12 hektar land, som skall nyttjas som Haflinger- och Lippizanerstuteri , för uppfödning av engelska black-head får, och för pensionerade cirkushästar. Men inget Zoo, ingen av de 22 elefanterna eller rovdjuren planeras att flyttas hit! Föga anar Carl Krone att gården några år senare skall bli räddningen och uppehållsort för över 100 hästar och rovdjur, att krig senare skall drabba också München finns inte på kartan i Bayern.

Jan Henderson - TigerI december 1938 firar Karl Krone sitt femtionde år som elefantdressör. Och ingen annan stad i Europa har så många elefanter och rovdjur som München. För första gången på cirkus visas Haflinger i manegen.Och den 1 september 1939 marscherar tyska soldater in i Polen. Andra världskriget är här

.Den 21 oktober 1940 firar Carl Krone sin sjuttionde födelsedag. I december 1940 dör elefanten Brahma, den äldsta elefanten i Krones elefantstall, köpt från London Zoo. Hon skall ha haft en höjd av 3.10 meter, och för hennes skull lät Karl Krone hos Deutsche Reichsbahn bygga en särskild, nästan 12 meter lång järnvägsvagn, den enda som byggts för detta ändamål i Europa, med specifikationen: "Längd: 11.90 meter; Ladegut: Elefanten; Heimatbahnhof: München Hbf". Den användes senare för elefanten Löcky och andra tills Krone 1998 övergick till trailers. Och i april 1941anländer från Antwerpen Zoo till München Hbf Kifaro, en noshörning fångad i Oldeani i Tanganyikas högländer, för Hagenbeck av Cristoph Shulz. Samma år dör elefanten Mary. 1942 dör Carl Krones älsklingselefant Assam. Man räknar 19 elefanter.

1943 dör Carl Krone, efter att ha sett sin bror dödas av en björn, från ingenting byggt upp Europas största cirkus, dresserat elefanter i 50 år och upplevt två världskrig. Mellan 1920 och 1941 har man turnerat i 871 städer, i 14 länder, och tillryggalagt mer än 54 850 km i Europa. Han begravs i familjen Krones mausoleum på skogskyrkogården i München, under den i sten uthuggna elefanten Assam.

Under turnén senare på sommaren måste man avbryta eftersom bombangrepp och foderbrist gör turnén omöjlig, men man spelar vidare i München ett tag, tills luftangreppen gör platsen osäker, och 40 rovdjur, 100 hästar, lamor och kameler flyttas till Wessling, medan de 19 elefanterna, tre skötare och stallmästaren Harry Philadelphia (släkting till familjen Krone) transporteras med tåg till Bad Reichenhall.

Där hålls de till vintern 1945 i en stor ridhall invid saltgruvan.

3 elefanter, Betja, Rani och Birma sänds senare p.g.a. av foderbristen till Schönbrunns djurpark i Wien, där Betja senare skadas svårt i snabeln under bombangreppen i februari 1945, varför hon avlivas. De två andra hamnar hos Circus Bouglione i Frankrike. Senare säljs några elefanter till Frankfurt Zoo. Andra cirkusar lever under samma hot. Cirkus Barlay har i Neustadt an der Orla i Thüringen en fast cirkusbyggnad, och likaledes Cirkus Brumbach in Landsberg am der Warhte i Polen. Circus Sarrasani har fasta stallar i Dresden som alla anser ligga långt från fronten och bomber, och här ställer också Circus Hagenbeck 40 hästar, och Paula Busch 80 djur. Lorenz Hagenbeck skickar sina elefanter, rovdjur, exoter och domptörer till Sverige, medan Trude Stosch-Sarrasani hyr in 11 elefanter, hästar och en flodhäst hos Knie i Schweiz. De i Sverige och Schweiz deponerade elefanterna kommer senare att beslagtas av respektive länders regeringar. Och Dresden bombas sönder och samman…Marc Chagall - At the Circus

Den 17 december 1945 landar bomberna på Circus Krone i München som nu stått i 25 år. Luftangreppen fortsätter med jämna mellanrum fram till 30 april, och sedan ligger byggnaderna i aska och sot.. Men redan ett år senare står nya byggnader klara för premiären den 25 december 1945. Nio elefanter har överlevt.

Fred och återuppbyggnad

Och nu börjar Circus Krone hålla elefanttjurar, men de blir alla svåra att hantera vid ca 9 års ålder:

1950 köps den ettåriga asiatiska elefanttjuren Siam II. Han avlivades 1958. 1956 köptes den ettåriga asiatiska elefanttjuren Siam, som 1964 såldes till Moskva Zoo, och vidare 1968 till Charkow Zoo i Ukraina där han år 2000 dog. 1957 inköptes två ca 3-åriga afrikanska elefanter, kon Laila och tjuren Taku, som under gästspel i Hamburg avlivades 1965. Och efter detta köpte Circus Krone ingen mer elefanttjur.

Några år senare börjar man med de första utlandsturnéerna igen, med stora succéer i Italien och Spanien, och 1962 byggs en permanent ny cirkusbyggnad upp i München.


Den nuvarande entrén i München

1967 drabbas Circus Krone av ett attentat. I april i Mannheim tänder två ynglingar eld vid elefanttältet. De 14 elefanterna räddas i sista minuten undan lågorna, men 8 får svåra skador, av dem 6 (Delhi, Dua, Loni, Ceylon, Tiry, och Bara) med så svåra brandskador, att de trots månadslång vård senare dör eller avlivas. Samma år, 1976, döps gatan invid Krones villa och elefantstallarna om till "Zirkus-Krone-Strasse".

Frieda Sembach-Krone slutade visa elefanterna i manegen 1975 efter sin sextionde födelsedag, och överlät sedan detta arbete till Harry Jahn, som efter sin föregångare Mirow varit mångårig stallmästare för de 16 elefanterna på Circus Krone. Från 1981 övertogs arbetet av Banda Vidane, tidigare stallmästare på Circus Knie i Schweiz. Banda utvecklade många nya trick med elefanterna och införde systemet med att de går lösa i en hage med eltråd.
 

1984 dog Carl Sembach och 1995 Frieda Krone. Christl Sembach-Krone blev nu ensam ägare och direktör. 1997 pensionerades Banda Vidane efter 16 år hos Krone, och Patricia Zerbini från USA blev ansvarig för elefanterna. Den afrikanska elefanten Laila säljs 1997 till Neapel Zoo, där hon kort tid därefter dog. Patricia får hjälp av Jana Mandana, adoptivdotter till Christl Krone och framtida arvtagare av Europas största cirkus. Patricia Zerbini slutar plötsligt den 1 augusti 2000. Banda återvänder och Jana Mandana förevisar elefanterna i manegen med Banda i bakgrunden.


Patricia Zerbini med de asiatiska elefanterna Mohini, Mala, Muni, Dehli, Burma och Bara

Ett nytt millennium

I augusti 2000 dör den asiatiska elefanten Mohini, 47 år gammal. I november blir Dan Köhl från Sverige stallmästare för Circus Krones 8 elefanter, och Zoochef för de övriga tropiska djuren.
In association with Art.com
Men  det är tyvärr lite oklart vem som bestämmer i elefantstallarna, Dan Köhl eller Jana Mandana. I december 2000 sövs den 28-åriga asiaten Muni inför en ögon starroperation, och hon får då hjärtstillestånd och dör under narkosen. Circus Krone har nu 7 elefanter, fyra asiater och tre afrikanare. Man skyller på veterinären, men den oklara hierarkien i stallet har också skördat sitt första offer. 

koehlkrone2.jpg (77146 Byte)Dan Köhl visar de fyra asiaterna  iklädd maharadjakostym i manegen under April månad, annars vilar de mest i stallet. Under våren 2001 hotar mul- och klövsjukan Europa, och för första gången åker elefanterna inte med på cirkusturnén, de blir kvar i München i väntan på att stormen lagt sig. Dan tränar elefanterna i den mindre manegen, och deras fötter sköts om och anställer en ny veterinär, och omfattande veterinära och profylaktiska hälsoundersökningar utförs på alla tropiska djuren.

Stallet är egentligen inte så litet, men är tyvärr inte riktigt utrustat så som ett elefantstall i en djurpark, utan utformat att fungera med de gamla metoderna att binda elefanterna i kedjor när de inte visas upp i manegen eller tränas. Banda Vidane har under 90-talet lyckats utforma en sorts hagar med stålrör, men det är en  opraktisk konstruktion och lite för undermålig i dimensionerna så elefanterna kan bara släppas under uppsikt, alltså att någon hela tiden är där och avbruter konflikter. Men det är rätt lugnt och Dan tar långa luncher på slottet Nymphenburg. I februari kommer Bobo och Mette Lindblad och hälsar på, han filmar hästadressyren och fotar lite >.

I Juli kan dock de tropiska djuren ansluta till turnén. Elefanterna är lugna och kan gå i hagen på dagarna, men stallmästaren har ändå att göra. I varje stad kommer journalister eller "elefantexperter" och vill prata elefanter. Stadens veterinär gör också inspektion och en del veterinärvård blir det också.

<

I Kaiserslauten eskalerar konflikten, och Dan Koehl angreps bakifrån av Jana Mandana när han stod och duschade elefanterna i stalltältet, vilket var fullt med publik. Inför intresserade åskådare hoppade Mandana på Koehl bakifrån, hängde sig i hans hår, slet sönder hans T-shirt samt slog honom i huvudet med en elefantpik, varvid Koehls enda reaktion var att i ett läge när Mandana vände ryggen mot honom, medelst en spark i hennes bakdel, sända ner henne i gruset framför raden av elefanter.

In association with Art.comI snitt stannar man 6 dagar i varje stad. Transporterna av de sju elefanterna sker i 2 långtradare. Ibland lastas de afrikanska elefanterna redan vid fyratiden på eftermiddagen, och står sedan fram till att tältet är uppbyggt ungefär vid 10-11 tiden nästa morgon. En ny rutin införs: tältarbetarna måste bygga upp elefanttältet redan på kvällen-natten så att elefanterna kan lastas ur långtradaren så fort som möjligt. De knotar, vill gå och lägga sig när de nått nästa stad och inte jobba. Och Jana Mandana bättrar sig inte...
Dan slutar den 1 augusti 2001 och åker till 2 elefanter i Österrike...



Frågor eller kommentarer om Cirkus Krones elefanter?

Denna websajt har utvecklats av mig och dess besökare sedan 1995.
Har du fråor eller kommentarer kring denna sida så skicka gärna mail till webmastern!


Sök mer information om: Cirkus Krones elefanter:


Uppskattar du den här sajten?

Idealism är ett viktigt element i Internets utveckling och många försöker berika detta globala mastodont bibliotek med gratis information om elefanter. Lite feedback ger inspiration till ytterligare ansträngningar.

Tipsa någon om denna websajt

Skriv ett omdöme om sajten på Alexa!. Det hjälper också andra att hitta bra information!


Stöd denna sajt och berika din egen genom att länka till denna sida. Kopiera bara HTML texten i fönstret nedan och klistra in på din sajt. Du kan också använda banners och knappar för länken! Tack!


Om du föredrar att länka till en annan sida, gå dit, och en länk till sidan skapas längst ner.



ActiveChannel
Elefanter
av Barbara Taylor Mer info? eller
Kolla priset på:
Adlibris | Bokus

Elefantpojken
av C Sloan Mer info? eller
Kolla priset på:
Adlibris | Bokus

Elefanter
av Barbara Taylor Mer info? eller
Kolla priset på:
Adlibris | Bokus

Djur i Afrika
av Jane Goodall Mer info? eller
Kolla priset på:
Adlibris | Bokus

Elefanternas dal : människor och djur vid en flod i Zambia
av Lasse Ekholm Mer info? eller
Kolla priset på:
Adlibris | Bokus

Bara sex böcker?Bara 7 böcker? Warning: Undefined variable $ISBN9 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 711 Warning: Undefined variable $ISBN10 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 774


reklam