Warning: Undefined variable $ICBM in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/header_s.inc.php on line 27

Elefanter under medeltiden

Efterromersk tid

Mellan år 700 och 1500-talets slut känner man till 5 elefanter, under 1600-talet 6, under 1700-talet 7, för att under 1800-talet öka och under 1900-talet explodera brant i takt med cirkusarna och djurparkernas importer av elefanter.

Karl den Stores elefant Abul-Abbas (802-804)

Den första elefanten på nordeuropeisk jord efter romartid var Abul-Abbas, en asiatisk elefant som tidigare tillhört en Indisk raja. Kalifen av Bagdad, Harun Al-Rashid, gav denna elefant i gåva till kejsar Karl den store av Franken 801 e.kr.

Abul-Abbas resa till Europa började med skepp över medelhavet som i oktober 801 landade i Portovenere vid La Spezia med sin skötare, en judisk nordafrikan som hette Isak. Efter att ha tillbringat vintern i staden Verchelli påbörjades den långa marchen över alperna efter snösmältningen till kejsarens residens i Aachen om man nådde i juli år 802.

Abul-Abbas medverkade vid en del imponerande ceremonier, men skickades av någon anledning senare till det sydligare Augsburg.

804 gjorde danske kungen Godfred revolt mot kejsaren, han överföll en slavisk handelsplats nära Danmark, och tvångsförflyttade allt folk till sin nybyggda marknadsplats i Hedeby, för att därigenom försäkra sig om handelstullar och ge Danmark större inblandning i nordisk handel.

Kejsaren skickade genast en här mot Godfred, och kallade då också in sin elefant till krigstjänstgöring. Abul-Abbas var denna tid omkring fyrtio år, och säkert inte i bästa hälsa, och efter övergången över Rhen, som förmodligen skedde simmandes dog han senare i lunginflammation.

Medeltid

Kejsar Fredrik II av Siciliens elefant 1227-1237

Efter Abul-Abba skulle det dröja 400 år innan en elefant korsade medelhavet. Denna gång var det Fredrik II av Sicilien (1212-1250) av furstehuset Hohenstaufen som fick en elefant i gåva av sultanen i Kairo, Al-Kamil 1227. Denna elefant kom att användas vid ceremoniella maktuppvisningar, bl.a. i Cortenuova 1237, där den dog.

Henrik III av England´s elefant 1255-1258

Kung Ludvig IX den helige av Frankrike medtog från det sjätte korståget under mitten av 1200-talet en (afrikansk?) elefant till Paris, som han 1255 skänkte till sin svåger Henrik III av England. Engelsmännen, som inte sett någon elefant sedan Claudius dagar var begestrade, och man lät bygga ett stall i Towern, 40 fot långt och 20 fot brett. Pga av bristande kunskaper om dess skötsel dog denna elefant redan 1258.

År 1443 visades en elefant vid den årliga handelsmässan i Frankfurt.

Påven Leo den X´s elefant Hanno 1515-1517

En av de mest berömda elefanterna från europeisk senmedeltid var var den asiatiska elefanten Hanno, en gåva från kung Manuel I av Portugal till påven Leo X av Medici. Tack vare sin omfattande sjöhandel var Portugals kungahus europas rikaste, och för att säkerställa påvens gillande av denna handel med "hedningar" fick han elefanten och andra gåvor i något som idag kanske skulle betraktats som muta. Den 12 maj 1515 anlände Hanno med sin indiska mahout till talien med ett skepp fört av den store världsomseglaren Tristan da Cunha till Rom, och påven lät i Vatikanens trädgård uppföra ett stall. Men endast två år senare dog Hanno.

Kejsar Maximilian av Österrikes elefant Suleiman 1551-1553

1551 gästade ärkehertig (senare kejsare) Maximilian av Österrike Portugal. han blev då så fascinerad av en elefant i det kungliga menageriet i Lissabon, att han fick denna elefant i gåva av kung Johan III av Portugal. Elefanten anlände med annat skepp hamnen i Genua sommaren 1551 samtidigt som Maximilian, och elefanten som hette Suleiman fick eskorterad av lansiärer påbörja vandringen mot Wien, som gick över Norditalien och Brenerpasset. I december hade man nått Brixen, och där tog man två veckors vila invid ett värdshus som sedan dess heter "Gasthof zum elefanten". Den andra januari fortsatte färden via Brennerpasset, Innsbruck, Wasserburg, Passau och Linz, och anlände i Wien den 7 mars 1552.

Suleiman och hans indiska mahout medverkade också vid Maximilians kröning till kung av Ungern i Budapest. Efter alla strapatser dog Suleiman ett år senare, den 18:e december 1553. Kroppen preparerades och stoppades upp och kunde beses som elefanten från Brixen på Münchens nationalmuseum fram till 1941 när den förstördes i fuktiga skyddsrum under kriget.

Henrik IV av Frankrike och Elisabeth I av England 1591

Philip II av Portugal förärade Henrik IV av Frankrike med en elefant 1591. Denna gåva visade sig bli så dyr i skötsel och underhåll och grävde sådant hål i statskassan att Henrik ilvilligt gav den vidare till Elisabeth I av England.

Därmed var medeltiden över, Schönbrunns djurpark i Wien grundades 1753, och denna berättelse över de europeiska historiska elefanterna flyttar över till databasen över elefanter

Elefanter i svensk historiaFrågor eller kommentarer om Elefanter under medeltiden?

Denna websajt har utvecklats av mig och dess besökare sedan 1995.
Har du fråor eller kommentarer kring denna sida så skicka gärna mail till webmastern!


Sök mer information om: Elefanter under medeltiden:


Uppskattar du den här sajten?

Idealism är ett viktigt element i Internets utveckling och många försöker berika detta globala mastodont bibliotek med gratis information om elefanter. Lite feedback ger inspiration till ytterligare ansträngningar.

Tipsa någon om denna websajt

Skriv ett omdöme om sajten på Alexa!. Det hjälper också andra att hitta bra information!


Stöd denna sajt och berika din egen genom att länka till denna sida. Kopiera bara HTML texten i fönstret nedan och klistra in på din sajt. Du kan också använda banners och knappar för länken! Tack!


Om du föredrar att länka till en annan sida, gå dit, och en länk till sidan skapas längst ner.ActiveChannel
Elefanter
av Barbara Taylor Mer info? eller
Kolla priset på:
Adlibris | Bokus

Warning: Undefined variable $ISBN3 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 323
Elefanter
av Barbara Taylor Mer info? eller
Kolla priset på:
Adlibris | Bokus

Warning: Undefined variable $ISBN5 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 451 Warning: Undefined variable $ISBN6 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 516 Warning: Undefined variable $ISBN7 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 581 Warning: Undefined variable $ISBN8 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 646 Warning: Undefined variable $ISBN9 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 711 Warning: Undefined variable $ISBN10 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 774


reklam