Sven Borg

Sven Borg var en legendarisk elefantskötare på Skansen

Sven Borg blev 90 år, och föddes i Flen.

Sven Borg, elefantskötare på Skansen
Sven Borg med Bambina och Fatima under barnridning.
Galejan, Skansen. Vykort, fotograf okänd.
Sven Borg anställdes på Skansen 1932 i samband med att Skansen köpte sin första elefant, Lunkentuss. (Året innan hade man visserligen haft en elefant Topsy, inhyrd över säsongen, men då ingick en skötare från Hagenbecks djurpark i Hamburg.)

Efter utbildning i elefantdressyrens ädla konst hos dåtidens storheter på området, Fritz Taizinger och Hugo Schmitt i Hagenbecks djurpark, dröjde det inte länge innan Sven Borg hade barnridning med Lunkentuss på Skansen. Lunkentuss dog 1941, men två år tidigare hade en ny elefant, Bambina, köpts in och var vid Lunkentuss död redo att ta över som ridelefant.
Flera tusen barn fick rida elefant under Sven Borgs vana och skickliga ledning, ända till Skansen lade ner elefantridningen 1956. Detta var givetvis ett hårt slag för Sven Borg, men han arbetade oförtrutet vidare med sina älskade elefanter fram till sin pensionering 1975.

Noggrannhet och pliktkänsla präglade Sven Borg i allt han gjorde, och det var alltid en procedur innan man gick hem för dagen. Verktygen skulle räknas in och dessutom vara rengjorda, alla dörrar kontrollerades en extra gång så att de var ordentligt stängda och elefanternas bindslen sågs över. Ingenting fick hända under natten.
Noggrannheten gällde också rengöringen av hagar och stall och det var ingen tillfällighet att Sven Borg fick ta ansvaret för skötseln av Skansens visenter, den art som då var akut utrotningshotad. Visenterna var nämligen mycket känsliga för lungmask och många djur dog därför. Eftersom maskmedel knappast existerade var enda sättet att bekämpa parasiterna minutiös rengöring.
Sven Borg var en mycket generös mönniska som gärna delade med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Men det var en hård skola. Det fick vi som var unga då och jobbade på elefantavdelningen, erfara. I vardagsarbetet fick vi l ära oss disciplin och punktlighet.
''Du ska alltid göra lite mer än vad du måste, för då har du ryggen fri och kan gå hem med ett gott samvete'', sade Sven Borg.
Städa fick vi också lära oss. Grundligt. Och med jämna mellanrum kom Sven Borgs fru Karin upp till Skansen och inspekterade renhållningen i både djurstallar, besöks- och personalutrymmen. Var hon inte nöjd fick man bassning och så fick man stöda om.
Jobbet som elefantskötare på Skansen var ett hårt och tungt jobb. Vi öste mycket grus med stora skyfflar och gödsel- och foderhanteringen tillhörde inte heller det lättaste. Sven Borg krävde mycket av oss unga, men han jobbade säkert mest och tyngst själv. Varje dag hade vi också dressyrträning med elefanterna. Ett både tungt och farligt, men framför allt lärorikt jobb.
Skansens elefanter lärde sig massor med saker. Man kunde t ex skicka Bambina till kiosken för att handla. Med sig i snabeln hade hon pengar och en lapp med vad hon skulle ha. När hon fått varorna i en påse gick hon tillbaka till Sven Borg och överlämnade det hela. Elefanterna kunde givetvis också göra de flesta konster som cirkuselefanter kan, t ex spela positiv, dansa på tunna, bära och dra saker och sitta vackert.
Bambina och Sven Borg hade ett alldeles speciellt förhållande. Elefanten älskade sin vårdare och försvarade honom som sitt eget barn. Han älskade att chockera Skansens besökare genom att lägga sig på rygg framför Bambina och låta henne hålla ena framfoten över bröstet och huvudet. Men Bambina skulle aldrig ha skadat honom.
Det hände inte bara en gång att Sven Borg kom med sin bil och hämtade oss och tog oss med hem till Flen, till Julita och till andra djurparker. I Julita hade Skansen visenter, som han åkte ner till med jämna mellanrum. I Flen åt vi middag i hans gamla föräldrahem och sjöng Kungssången till ackompanjemang av ett självspelande piano.

Sven Borg var en elefantskötare av världsklass. Han fostrade flera generationer av duktiga elefantskötare.

Vännerna på Skansen gm
Lars Pettersson
Erland Axel WadstenFrågor eller kommentarer om Sven Borg?

Denna websajt har utvecklats av mig och dess besökare sedan 1995.
Har du fråor eller kommentarer kring denna sida så skicka gärna mail till webmastern!


Sök mer information om: Sven Borg:


Uppskattar du den här sajten?

Idealism är ett viktigt element i Internets utveckling och många försöker berika detta globala mastodont bibliotek med gratis information om elefanter. Lite feedback ger inspiration till ytterligare ansträngningar.

Tipsa någon om denna websajt

Skriv ett omdöme om sajten på Alexa!. Det hjälper också andra att hitta bra information!


Stöd denna sajt och berika din egen genom att länka till denna sida. Kopiera bara HTML texten i fönstret nedan och klistra in på din sajt. Du kan också använda banners och knappar för länken! Tack!


Om du föredrar att länka till en annan sida, gå dit, och en länk till sidan skapas längst ner.ActiveChannel
Boktips
Hos djuren på Skansen
av Anna Roos Mer info? eller
Kolla priset på:
Adlibris | Bokus

Bara en bok?
Artur Hazelius : Nordiska Museets och Skansens Skapare
av Ingrid Bergman Mer info? eller
Kolla priset på:
Adlibris | Bokus

Elefanter
av Barbara Taylor Mer info? eller
Kolla priset på:
Adlibris | Bokus

Bara fyra böcker?


reklam