Warning: Undefined variable $LA in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/afrikansk_elefant.php on line 4 Afrikansk elefant (Loxodonta africana) Warning: Undefined variable $ICBM in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/header_s.inc.php on line 27

Afrikansk elefant

Loxodonta africana

Denna art tillhör familjen elefanter, beskriven av Blumenbach, 1797.

En het fråga är om den afrikanska skogselefanten är en egen art. DNA-tester indikerar att så är fallet, skillnaden mellan stäpp och skogselefant är mer än hälften så stor som mellan asiatisk och afrikansk stäppelefant.

Systematik

Afrikansk elefant - (Loxodonta africana) delas in i två underarter:

 • Stäppelefant (Loxodonta africana africana) och
 • skogselefant (Loxodonta africana cyclotis)

  En nordafrikansk underart av afrikansk elefant, (Loxodonta africana pharaoensis) utrotades förmodligen redan under romersk tid.

  Anatomi och kännetecken

  african elephant
 • Nacken är hög, men sluttar neråt mot ryggen
 • Huden är extremt skrynklig
 • Stora öron som ser ut som afrika
 • Platt huvud, utan knölar
 • Pannan är platt och slät
 • Underläppen är kort, bred och avrundad
 • Båda könen har betar
 • Betarna är tjocka och böjda framåt
 • Framfötterna har fyra naglar, bakfötterna tre
      (inte Afrikanska skogselefanten)
 • Snabelspetsen har två motsättliga "fingrar"
 • 21 par revben
 • Jämför med asiatisk elefant!

  Utbredning och population

  map of african elephant distribution Det finns cirka 550 000 afrikanska elefanter på jorden, hälften så många som 1979, mellan 1979 och 1989 sköts cirka 50% av världspopulationen av elefanter pga av efterfrågan av elfenben.

  Data om de vilda elefanterna samlades senast 1996 av IUCN´s (International Union of Conservation of Nature) SSC, Special Survival Commison.

  Exakta populationsuppgifter är mem. omöjligt att exakt säkerställa, och SSC varnar uttryckligen för att ta tidigare polulationssiffror på för stort allvar. Man har i olika länder använt olika metoder, ibland har det funnits lokala politiska skäl att justera populationssiffrorna upp eller ner, och det går inte att bara gå ut i skogen och räkna elefanter.

  De afrikanska elefanterna företar (när och var de kan) ofta vandringar, även över nationsgränser, varför de ibland räknas med flygplan två eller flera gånger, och de flyr från oroliga krigsområden, de västafrikanska regnskogselefanterna kan inte räknas med flygplan och är i likhet med de asiatiska elefanterna är mer svårstuderade pga av sin livsmiljö, eftersom de inte knallar omkring på en öppen savann där man bekvämt från en jeep kan studera dem från avstånd, utan lever i höglänta regnskogar som större delen av året är tät som en grön sallad. Och när man väl kommer tillräckligt nära djuren för att studera dem, är risken för eventuella attacker större, eller också skrämmer man djuren och de flyr. En hel del av de uppgifter man finner i litteraturen om asiatiska elefanter är i själva verket obekräftade antaganden baserade på vad man vet om de afrikanska elefanterna. Och det finns de som inte är helt säkra på att så är fallet.

  Den högsta populationstillväxten hos människor är för närvarande i Afrika söder om Sahara: F.n. föder 18% av kvinnor mellan 15 och 19 år barn här jämfört med 5% i Asien och 1% i Europa. Fertiliteten är hög, i genomsnitt föder varje kvinna 6 barn. För att undvika svält kommer befolkningen i sydligare afrika att sannolikt drastiskt öka sin livsmedelproduktion på bekostnad av orörd natur för vilda djur. (Keele, Elephant Husbandry Resource Manual.)

  Det finns ungefär 5500 000 vilda afrikanska elefanter idag, cirka en tredjedel av dem är regnskogselefanter.

  En gång i tiden fanns det elefanter i hela afrika. Under romersk tid decimerades drastiskt medelhavspopulationen, för att utrotas under medeltiden när behovet av elfenben ökade. Under kolonialtiden (början 1800 till början av1900talet) drabbade västafrikanska populationerna extra hårt, och det totala beståndet minskade snabbt. Kontrollerad jakt, sjunkande elfenbenspriser och ökad etablering av skyddad mark gav den afrikanska elefanten en frist efter första världskriget, när de faktiskt ökade i antal. Högre levnadsstandard och bättre ekonomisk konjuktur ökade dock behovet av elfenben, särskilt i Japan, där elfenbenet används till personliga Hangkos, en sorts stämpel att undertecka brev med, varför Japan kom att dominera importen av elfenben.efter 60-talet, tätt följd av Europa och Nordamerika.

  Biologer uppskattade antalet till mellan 1.5 och 2 miljoner 1970, som vid 1987 hade sjunkit till 760 000, alltså med mer än hälften på bara 10 år.

  Förbud mot elfenbenshandel 1990

  1990 beslutades det att skydda elefanterna genom ett internationellt handelsförbud. Elfenbenshandelsblockaden 1990 fick en omedelbar verkan vad gäller minskning av tjuvskytte. Möjligen ökade handeln till Nordkorea något.

  Redan 1994 försökte Sydafrika, Namibia och Zimbabwe lätta på handelsbegränsningarna, med motiveringen att de hade för många elefanter. De lyckades delvis driva igenom detta 1997 när från deras populationer det blev delvis möjligt att exportera elfenben till utalda importörer i Japan. Tyvärr ökade dock tjuvskyttet i andra länder när den legala internationella handeln ökade, och det återstår att göra en utvärdering av detta beslut.

  Länkar

 • African Elephant Database 1998


  Frågor eller kommentarer om Afrikansk elefant?

  Denna websajt har utvecklats av mig och dess besökare sedan 1995.
  Har du fråor eller kommentarer kring denna sida så skicka gärna mail till webmastern!


  Sök mer information om: Afrikansk elefant:


  Uppskattar du den här sajten?

  Idealism är ett viktigt element i Internets utveckling och många försöker berika detta globala mastodont bibliotek med gratis information om elefanter. Lite feedback ger inspiration till ytterligare ansträngningar.

  Tipsa någon om denna websajt

  Skriv ett omdöme om sajten på Alexa!. Det hjälper också andra att hitta bra information!


  Stöd denna sajt och berika din egen genom att länka till denna sida. Kopiera bara HTML texten i fönstret nedan och klistra in på din sajt. Du kan också använda banners och knappar för länken! Tack!


  Om du föredrar att länka till en annan sida, gå dit, och en länk till sidan skapas längst ner. • ActiveChannel
  Boktips
  African Elephants: A Celebration of Majesty
  av Daryl Balfour, Sharna Balfour, Iain Douglas-Hamilton, John Hanks, Daphne Sheldrick
  (Engelsk text)
  Mer info? eller
  Kolla priset på:
  Adlibris | Bokus

  Bara en bok?Bara två böcker?
  Elephant Book: For the Elefriends Campaign
  av Ian Redmond
  (Engelsk text)
  Mer info? eller
  Kolla priset på:
  Adlibris | Bokus

  Bara fyra böcker?Bara fem böcker?
  Elephant Memories : Thirteen Years in the Life of an Elephant Family
  av Cynthia Moss
  (Engelsk text)
  Mer info? eller
  Kolla priset på:
  Adlibris | Bokus

  Warning: Undefined variable $ISBN8 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 646 Warning: Undefined variable $ISBN9 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 711 Warning: Undefined variable $ISBN10 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 774


  reklam