Warning: Undefined variable $ICBM in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/header_s.inc.php on line 27

Cromagnonmänniskan

Homo sapiens sapiens

Cromagnon kranium

Vår förfader, Cromagnonmänniskan är den första kända typen av modern människa, Homo sapiens sapiens, och de levde för mellan 45,000 och 10,000 år sedan i den övre Paleolitiska perioden av epoken Pleistocene. Cromagnonmänniskan är döpt efter den första fyndorten, en grotta i Cro-Magnon i Dordogne, Frankrike, där de hittades år 1868 av Louis Lartet och Henry Christy. De mänskliga fossilen bestod av 3 vuxna män, 1 vuxen kvinna, och ett barn. Cromagnonmänniskan utvecklades förmodligen redan för 100 000 år sedan i afrika eller asien, invandrade sedan till europa, och samlevde här med neandertal människan (vilken de förmodligen utrotade) och deras utveckling blomstrade i södra europa under den sista istiden. I Europe, räknar man att Cromagnonmänniskans tid (övre Paleolithic) slutade samtidigt med Pleistocen för 11 000 år sedan. De var lika långa som en modern europé, kraniet var tunnt, rundat med en rak, slät panna utan ögonbrynsvalkar, samt med en utskjutande haka. Genomsnittlig hjärnvolym: cirka 1,350 milliliters (samma som idag).
Eftersom deras orala anatomi var identisk med nutida människors, kunde de antagligen tala. De är våra förfäder.

Aurignaciska kulturen

Cromagnonmänniskan av Zdenek Burian
(Målning av Zdenek Burian)

Cromagnonmänniskan kopplas till Aurignaciska jägarkulturen, (känd från 38,000 till 22,000 år sedan) och jagade huvudsakligen med spjut, (båge och pil uppfanns senare). Cromagnon människan tillverkade verktyg av flinsten, bl.a. för skinnberedning. Unika uppfinningar var skal, tänder och ben med borrade hål, som användes som smycken. Deras konst var mångfacetterad, venus stayetter, cerenomoniella statyetter av ben, och symmetriska grott målningar av ullnoshörning, grottlejon mammutar, och grottbjörn.

Cromagnonmänniskorna använde röda, svarta och bruna färger utvunna ur olika bär, eller andra material som träkol. Både neandertalmänniskan och Cromagnonmänniskan jagade ett flertal av istida gräsätare, däribland ren, rådjur och vildhästar. Men fast båda tillhörde en jägarkultur, var halvt nomader som följde gräsätarnas säsongs vandringar, och ibland gjorde hyddor och iglos av mammutben visar tandanalyser att de var mindre utpräglade köttätare än neandertalarna, och deras diet var mer växtblandad.

Paleolitiska (Äldre stenåldern) människor jagade mammutar, vilka påvisas av deras verktyg, vilka hittats med benrester, och det är möjligt att de starkt bidrog till att mammutar och flera andra djurarter dog ut.


Cromagnon människan och Mammutarna

Mammoth cave painting
Grottmålningar av mammutar av konstnärliga Cromagnonmänniskor.Frågor eller kommentarer om Cromagnonmänniskan?

Denna websajt har utvecklats av mig och dess besökare sedan 1995.
Har du fråor eller kommentarer kring denna sida så skicka gärna mail till webmastern!


Sök mer information om: Cromagnonmänniskan:


Uppskattar du den här sajten?

Idealism är ett viktigt element i Internets utveckling och många försöker berika detta globala mastodont bibliotek med gratis information om elefanter. Lite feedback ger inspiration till ytterligare ansträngningar.

Tipsa någon om denna websajt

Skriv ett omdöme om sajten på Alexa!. Det hjälper också andra att hitta bra information!


Stöd denna sajt och berika din egen genom att länka till denna sida. Kopiera bara HTML texten i fönstret nedan och klistra in på din sajt. Du kan också använda banners och knappar för länken! Tack!


Om du föredrar att länka till en annan sida, gå dit, och en länk till sidan skapas längst ner.ActiveChannel
Elefanter
av Barbara Taylor Mer info? eller
Kolla priset på:
Adlibris | Bokus

Bara två böcker?Bara tre böcker?Bara fyra böcker?Bara fem böcker?Bara sex böcker? Warning: Undefined variable $ISBN8 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 646 Warning: Undefined variable $ISBN9 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 711 Warning: Undefined variable $ISBN10 in /customers/6/2/a/elephant.se/httpd.www/inc/left_s.inc.php on line 774


reklam